Διάλογος στο Scratch με θέμα "Εθισμός στο διαδίκτυο"

Είναι Παρασκευή! Ο Κώστας και ο Βασίλης τελειώνουν το σχολείο. Ο Κώστας προτείνει στον Βασίλη να συναντηθούν το απόγευμα στο πάρκο της γειτονιάς, για να παίξουν. Ο Βασίλης όμως του απαντάει πως δεν μπορεί, γιατί έχει «ραντεβού» με το διαδικτυακό του παιχνίδι. Ο Κώστας στενοχωρημένος του λέει πως τον τελευταίο καιρό δεν βγαίνει από το σπίτι και έχει απομακρυνθεί από την παρέα του.

Μπορείτε να δώσετε ένα τέλος στην ιστορία; Λέτε να άλλαξε γνώμη ο Βασίλης και αν ναι, τι μπορεί να του είπε ο Κώστας για να τον μεταπείσει;


Στόχος της άσκησης είναι να μετατρέψετε το παραπάνω σενάριο σε διάλογο  στο scratch

Οδηγίες:

1ο βήμα. Επιλέξτε δύο χαρακτήρες και ένα υπόβαθρο, που κρίνετε κατάλληλα για το σενάριο.  

2ο βήμα. Για κάθε έναν από τους χαρακτήρες πρέπει να δημιουργήσετε έναν κώδικα που να υλοποιεί τον διάλογο μεταξύ των δύο φίλων.  

Καταγράψτε εδώ τις εντολές που θα χρειαστείτε (Βοήθεια: το έργο μπορεί να υλοποιηθεί με τη χρήση 3 μόνο εντολών από τις κατηγορίες Συμβάντα, Όψεις και Έλεγχος).

 

Με ποια εντολή θα επιτύχετε να μην προβάλλονται ταυτόχρονα τα λόγια των δύο φίλων; 


Προκλήσεις: 

1. Μπορείτε να εμπλουτίσετε το σενάριο έτσι ώστε οι δύο φίλοι να είναι αρχικά μακριά ο ένας από τον άλλο και μετά ο ένας από τους δύο να πλησιάζει το φίλο του και μετά να αρχίζει ο διάλογος (εντολή κίνησης: ολίσθησε);

2. Αν τελικά ο Βασίλης έστησε τον Κώστα, μπορείτε να εμπλουτίσετε το έργο έτσι ώστε μετά το τέλος του διαλόγου ο Κώστας να είναι μόνος του στο πάρκο (να αλλάζει το υπόβαθρο) και να σκοτεινιάζει (αλλαγή φωτεινότητας στο υπόβαθρο); Ο Βασίλης άφαντος. 

Συμβουλές για την 2η πρόκληση: Θα δημιουργήσετε το δεύτερο υπόβαθρο, το οποίο θα εμφανίζεται αφού τελειώσει ο διάλογος. 

Ο χαρακτήρας Βασίλης θα εμφανίζεται μόνο στο πρώτο υπόβαθρο και θα εξαφανίζεται στο δεύτερο.

Για να αρχίσει να σκοτεινιάζει θα πρέπει να φτιάξετε ένα σενάριο στο 2ο υπόβαθρο (γήπεδο) όπου θα αλλάζει η φωτεινότητα (με τη χρήση των εντολών επανέλαβε x φορές και άλλαξε φωτεινότητα).


Πατήστε στην πράσινη σημαία για να δείτε μία ενδεικτική μορφή του διαλόγου. Η λύση περιλαμβάνει και την 1η πρόκληση. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια